luni, 15 februarie 2010

     Dichael Mrosnin învârti The Bible Code pe masă. Ridică privirea. La Tuta îşi deschise cupola spre văzduh. Din ochiul reporterului ţâşni un fascicul spre cireşul lui Hamad. Era acolo. Ochi întredeschişi, codârla în aer. Şi lălăie câtu-i mahalaua : 
Cântă unghia-n pantof,
Vine primăvara,
Pir, salate şi cartof,
O să-i mânce ţara !
     - Saltă-n văzduh cioara ! completă unu de peste gard.
     - Ce cioară, băi ?! sări Hamad, bucuros.
     Păi, nu ? În praful drumului era al păgubiţilor sfânt Mina. Adăugă, zgâindu-se prin ogradă :
     - E bun la rimă !
     - Şi vorgheşti, ăi ?!! 
     - Da, ăi ! Vine primăvara !
     - Şi ?
     - Saltă-n văzduh cioara !
   Nu se ştie cum, de ce, da ăsta-i adevărul. Întreaga conversaţie era ascultată din cel puţin trei locuri : familia Hupăl Pupăl din vârf de stâlp, mâţa Lizdăkina şi Palatul Magistraţilor. O fi vreo atingere undeva. Pasărea-neuron nu zboară totdeauna unde trebuie. Peste La Tuta pică şi un ciudat snop de năprasnic. A zbârnâit cumva pe deasupra. Procurorul se contorsionă pe sicriu. Ochii, ridicaţi spre ceruri. Jos, Bucuresciul duduie. Ard în vâlvătăi bulevardele, Universitatea, Foişorul de Foc. Flăcări imense fac scrum totul.  Aprinse ca vulcanul, uriaşe limbi de asfalt urcă în văzduh şi cad preste La Tuta. În flăcări sunt cireşii lui Arghezi din sud, la Mandravela. Pulbere-i întreg Mărţişorul. O scânteie sări drept pe The Bible Code din măreţul palat. Întâi o scânteie, apoi alta. Şi-acum totul e sub Bivolul de jar :

Bivolul cu coarne de jar
Paşte spini, pulbere şi lut,
Şi lasă scrum şi pojar
Pe unde-a păscut şi-a şezut.
Pe biserica mare,
S-a ridicat ca o capră, în două picioare.
Noapte : năvală şi pâclă de noroade,
Îi linge turla şi-o roade.
A muşcat din aramă şi-a supt.
Scrâşnit, clopotul a sunat şi s-a rupt.
De-o sută de zile
Îi pâlpâie ochii a fum de feştile
Şi-mi dă, cu moartea călare pe bivol, târcoale.
Braţul e gângav şi vlaga e moale.
Vai ! apa s-a fiert în urcioare.
Tânjesc să o sorb din izvoare.
Mi-aş vrea pălmile, tălpile, reci.
Prospătă iarbă, crăiţe-n poteci.
Icoana singură surâde ca o păpuşe.
A bătut cineva la uşe ?

     Cremene e faţa procurorului. Ochii - fascicule spre chaos. Vălmăşag de păsări-neuron sub frunte. Snopul de năprasnic îl plesni precum baltagul. Îndată se cutremură. Printre dinţi ieşi limboiul de cămilă. Linse peretele cu difteromorfe şi câteva pagini din Jurnalul mâţei Frăgezica. Foi din Sonathan Jwift şi Marl Karx se fac scrum sub bâte şi picioare. Se auzi o bufnitură şi dinspre clasa de logică. Năprasnicul lovise şi-acolo. Totul e vraişte, de neînţeles. Năvăli sub frunte amestecul de împuşcaţi, proiectile, depresurări, paraşutişti şi sticle incendiare. Tancuri, unităţi militare, generali. Manifestanţi cu mâini goale versus Ministerul Apărării Naţionale. Mineri câtă frunză şi iarbă. Procurorul simţi acelaşi cârcel după ceafă. Deodată, începu iar să verse.

     ...manifestanţii s-au retras spre magazinele Delta Dunării şi Romarta, zonă în care au aruncat cu sticle incendiare asupra tancurilor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi asupra unui detaşament de paraşutişti din cadrul UM 01847 Buzău ; în aceste condiţii, militarii au executat foc în plan vertical, fiind împuşcate, prin ricoşeu, mai multe persoane : Pîrvulescu Dan Gabriel, Prodanzuc Gabriel Mircea, Iancu Cătălin, Herlo Ioan, Drumea Gragoş şi Dunca Gheorghiţă, ultimii doi decedând ; acţiunea de depresurare a grupurilor de turbulenţi din zona centrală a capitalei s-a încheiat în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, în jurul orei 5,30 (...) în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990 au sosit în Bucureşti grupuri de mineri din zonele carbonifere Valea Jiului, Comăneşti, Motru etc., dar şi muncitorii din Braşov şi din alte judeţe, aceştia fiind organizaţi şi conduşi de liderii lor sindicali ; în jurul orei 6,30, preşedintele României de la acea dată, Ion Iliescu, a ţinut un discurs în Piaţa Victoriei, împrejurare în care i-a îndemnat pe muncitori să conlucreze cu forţele de ordine pentru restabilirea stării de normalitate în Piaţa Universităţii şi în celelalte zone ale capitalei ; au fost constituite echipe mixte , formate din poliţişti şi muncitori, care au procedat la identificarea celor care manifestaseră anterior cu violenţă (...) acţiunile minerilor din zilele de 14 şi 15 iunie 1990, s-au desfăşurat în cooperare cu forţele de ordine ale statului, grupurile de mineri fiind coordonate de persoane civile care acţionau în numele şi cu acordul conducerii de stat (...) în ziua de 14 iunie 1990, din ordinul ministrului de interne, Vasile Dobrinoiu, comandantul Şcolii de ofiţeri de la Băneasa, a asigurat cazarea unui număr de 420 de persoane dintre cele aduse de mineri şi lucrătorii de poliţie (...) 574 de manifestanţi au fost reţinuţi şi conduşi la sediul UM 0575 Bucureşti-Măgurele (...) şi sub pază, fie în subsolul Televiziunii Române, al Guvernului sau al Ministerului de interne (...) în cursul celor 19 ani în care au fost efectuate cercetări de către parchetele civile sau militare, nu s-a putut stabili identitatea agresorilor (...) Având în vedere (...)
DISPUN :
     1. Respingerea ca neîntemeiate a plângerilor (...)
     2. Infirmarea (...)
     3. Scoaterea de sub urmărire penală, întrucât faptele nu există, faţă de :
     - Ion Iliescu (...)
     - Virgil Măgureanu (...)
    - Mihai Chiţac, Victor Atanasie Stănculescu, Corneliu Diamandescu, Petre Peter şi Emil Dumitrescu (...)
     ...6. Se comunică soluţia.
     PROCUROR ŞEF SECŢIE
     MARIUS IACOB

     Mut privea sfântul Mina de peste drum. Se clătină de pe un picior pe altul. Nimic. Cerul, pământul - la fel de instabile, incomode. Privi iar ograda, cotoiul din cireş. Cu sfărla pe gard, începu să lălăie fără rost :

Vine, vine, priiiimă-va-raaa !
Veseliie-n tooaaaată ţaa-raaa !

     Hamad prinse cântarea şi-i răspunse pe dată :

O să-ţi dau eu una-n bot,
Măi, nene capriciu,
De intri cu neam cu tot,
Fuga la ospiciu !

     Atunci am ieşit cu ligheanul. M-am rotit într-un picior şi-am aruncat apa cât am putut. Nu ştiu exact unde, cum, cât a ajuns. Da un pic tot s-a dus în cireş, la Mandravela, pe bulevarde, la palat. Dichael Mrosnin chiar şterse iute cu mâneca The Bible Cod şi Capitalul lui Karl Marx. Totul era însă mâncat de foc şi îmbibat de apă. Litere, idei, nume, teorii, fapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu