miercuri, 14 mai 2014

       D  O  A  M  N  A    T  E  I  L  O  R 

În care se grăieşte despre î din i şi î din a. Apoi despre â din i. Drept să spun, apare şi norocoasa cifră 7. Dă, Doamne, să nu dispară !

      Al păgubiţilor sfânt Mina stătea mai într-un colţ. Dracu ştie de ce. A intrat, s-a uitat la Hopaminonda Undoti şi la uriaşul candelabru. Apoi s-a dat mai încolo. Păi, de. Ce faci dacă pică ? Pe scaun a găsit ce-au găsit toţi : o hârtie A 4 cu un desen pe fond albastru. Închipuite-s acolo o cheie maro şi-o casă verde. Deasupra căsuţei sunt nişte bani. Nu-i clar dacă levitează ori pică din ceriuri. Hopaminonda Undoti n-a explicat chiar şi asta. Întâiul Demon a văzut textul cam în acelaşi timp cu sfântul Mina. Stimate client. Cu siguranţă aţi pornit deja în drumeţie către o casă de poveste. Forma "aţi pornit" arată că stimate client este deja mai mulţi. Sau stimate client sunt deja mulţi. Chestie de gramatică. Ia să ne lămurim. Aşadar, vă suntem alături la fiecare pas. Păi, vezi ? Sunt mai mulţi. Primul, şi cel mai important, este economisirea. Iar ca drumul să fie uşor de străbătut, Banca pentru Locuinţe vă invită să participaţi la "Tombola Economisirii", unde puteţi câştiga premii de poveste ! 
      - Oho ! zise bucuros Andreluşa. Mie-mi plac poveştile ! Tare mult îmi plac !
      - Da, da ! grăi şi Hamad. Cum să nu ?!!...
      Se pitiseră nu ştiu cum pe lângă sfânt. Şi priveau cum din buzunaru-i misterios se iţea preafrumoasa cărticică Abatele Prevost, Manon Lescaut. Aş fi putut să intercalez în Memoriile mele şi aventurile cavalerului des Grieux, dar neexistând între ele o legătură strânsă, mi s-a părut că cititorul va câştiga parcurgându-le separat. De fapt, va cîştiga. Cu î din i, nu din a, întrucât cartea e tipărită în 1992 la Chişinău, str. Florilor nr. 1, Departamentul de Stat pentru editură, poligrafie şi comerţul cu cărţi din Republica Moldova. Nu era timp atunci de î din a şi î din i, altă viaţă o mai fi ? Ce să zic de bufniţica Eium ? Uite-aşa căsca ochii şi se minuna. Economisiţi şi depuneţi echivalentul a cel puţin 3 rate lunare în perioada 1 martie - 30 mai 2014 şi puteţi câştiga (cu î din a, nota mea) vouchere pentru achiziţionare de electronice şi electrocasnice. Tragerea la morţi va avea loc în 20 iunie.
       - Cum adică tragerea la morţi ? sări Andreluşa, spăriet.
      -  La sorţi, prostule ! îl lămuri Hamad.
      Într-adevăr, aşa scria acolo : tragerea la sorţi. Mai mult, dacă veţi economisi până la data de 30 iulie 2014 încă 3 rate lunare, puteţi câştiga la tragerea la morţi din  20 august.
      - Bă, tu n-auzi ? La sorţi  ! repetă Hamad.
      - Sfinte ! grăi Andreluşa. Eu nu pricep ceva...
      - Ce ? zise Mina, zâmbind.
      - Cu cine s-a-nsurat Cain ?
      - Care Cain ?
      - E, care ! De la-nceputul lumii. L-a omorât pe frati-so, nu ? Abel. Şi-au mai rămas pe lume părinţii. Adam şi Eva...
      - Mai era şi Lot ! se băgă şi Puperca, mirată.
      - Care Lot ?
      - Alt frate. Că erau trei...
      - E ! mări ochii Andeluşa. Cum a fost ?
      - De, fiule ! lămuri sfântul. Taina lui Dumnezeu !
      Drept să spun, sfântul mai avea o carte în buzunar. Nu cred că-i singurul. Că mulţi au. Şi multe se mai scriu pe lumea asta. Una colo, alta dincolo. Şi alta ici. Nu ? Se vede clar, prostule. Nu-i cine ştie ce secret. Apoi mergem cu producţia-n cer. De, Doamne ! Vino ! Că taaaaaare mult te-am inventat ! Şi uite că vine. Da, da. Vine cifra 7. Că-i ce se ştie : cu noroc. Apoi vine şi doamna Taylor. Mă rog : doamna teilor. Eminentul critic literar artistic Adio Georgescu crede că-i un joc de cuvinte. Da de unde. Cum să crezi ? Chiar aşa e. Vine doamna Taylor.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu